Málaga

  • I Málaga hittar du både sol, bad, shopping, kultur och historia.

  • Du tar dig dit på cirka 50 minuter med bil.

Málaga grundades omkring 1000 år f.Kr. av Fenicier och hette då Malaka. Staden kom att bli en mycket viktig handelsplats redan på 700-talet, då Spanien var under attack av morerna. Den moriska perioden, som pågick i över 700 år, har inte bara påverkat Málagas arkitektur och uppbyggnad, den har också haft inverkan på språket och kulturen. I slutet av reconquistan, spanjorernas kamp mot just morerna, återtogs staden år 1487. I och med den industriella utvecklingen inom stål- och järnsektorn kom staden att blomstra ytterligare under framförallt 1900-talet. I Málagas storstadsområde bor det idag ungefär 1 miljon människor.

I Málaga finns det mesta - här hittar du både sol, bad, shopping, kultur och historia. Här finns ett Corte Inglés för den shoppingintresserade (www.elcorteingles.es/centroscomerciales/es/eci/centros/centro-comercial-malaga). Även shoppingstråken uppe i stan är behagliga att vandra på eftersom de skuggas av segelduk. I den gamla delen av stan finns det mängder av restauranger och tapasbarer. Här finns också mängder av andra intressanta platser att besöka.

Militärfortet Alcazaba är en kvarleva från det arabiska kungadömet och är idag en av Málagas viktigaste sevärdheter. Fortet ansågs vara ointagligt, framförallt på grund av att syskonfortet, Castillo de Gibralfaro, uppfördes på en höjd i närheten för att kunna skydda sin släkting. Vid foten av Alcazaba ligger en romersk teater som byggdes under första seklet e.Kr., men återupptäcktes först 1951, då en trädgård skulle anläggas på platsen. Det en bit att ta sig upp till borgarna, men där uppifrån är utsikten hänförande. Man får t.ex. en vacker vy över Málagas tjurfäktningsarena.

Katedralen, som ligger i de gamla delarna av Málaga, började byggas år 1528. Man höll på ända till slutet av 1800-talet, men blev ändå inte färdig. Katedralen saknar ett klocktorn, som aldrig byggdes. Därför kallas katedralen ofta för "La Manquita", som betyder "Den enarmade". Om kvällarna är katedralen belyst och man ser hela den imponerande byggnaden i sin barock- och renässansstil.

Den som är intresserad av konst kan besöka Picassomuseet (www.museopicassomalaga.org), där över 200 av hans verk visas. Man kan också besöka Picassos föräldrahem, Casa Natal de Picasso (http://fundacionpicasso.malaga.eu), som även det är museum idag.

Hamnområdet är en mysig plats för en promenad. Här finns båtar att titta på, mängder av fräscha och moderna barer och restauranger och här finns bänkar för den som bara vill sitta ner och betrakta folkvimlet. Om man vill kan man göra det tillsammans med HC Andersen, som sitter på Plaza Marina med sin resväska och sin fula ankunge. Han tillbringade 10 dagar i Málaga 1862 och skrev sedan i sin reseskildring I Spanien (1863): "Inte på någon plats i Spanien har jag känt mig så lycklig och så hemma som i Málaga. Invånarnas livsstil och vanor, temperamentet, havet, allt detta så nödvändigt och gott för mig, fann jag där. Och jag fann också någonting ännu viktigare; snälla och förstående människor".