Klimat

Väder Nerja


Nerja ligger på en klippavsats och omges av de skyddande Almijara-bergen, vilket har skapat ett speciellt mikroklimat längs en tre mil lång sträcka från Nerja till Motril, som kallas Costa Tropical. Här ligger genomsnittstemperaturen c:a 2-3 grader över snittet på övriga Solkusten.

Ortsnamnet Nerja härstammar från arabiskans Narixa, som betyder källa, överflöd av vatten. Berggrunden är kalksten, som transporterar vatten ner till källor och vattendrag runt Nerja och ger väldigt bördig jord. Här odlas tropiska frukter som chirimoya, mango, kiwi, avokado m.m.

Nerja har mer än 320 soldagar om året. Visst händer det att det regnar också, och ibland riktigt ordentligt, men temperaturen går sällan under 15 grader. Januari och februari är de kallaste månaderna, men är solen bara framme så är det som en härlig svensk försommar, och det funkar bra att sitta ute även då.

På sommaren ligger temperaturen kring 30 grader, men en svag bris från Medelhavet fläktar behagligt. Badtempen är riktigt behaglig på sommaren, och många nordbor anser att det är badbart året runt, vilket lokalbefolkningen dock är skeptisk till...