Ronda

  • Njut av historisk charm och hänförande vyer i en av Spaniens äldsta städer.

  • Du tar dig dit på två timmar med bil.

Ronda är en av Spaniens äldsta städer. Den ligger 750 meter över havet på en platå, som delas mitt itu av ravinen el Tajo, där floden Guadalevín rinner. Staden har 3 st broar över ravinen. Den ursprungliga bron, Puente Romano (eller Puente Árabe eller Puente de San Miguel, som den också kallas) har utsikt över de romerska baden som byggdes på 1100- och 1200-talen och är Spaniens bäst bevarade arabiska hammam (vattenbad). Puente Viejo byggdes 1616 och Puente Nuevo byggdes 1751-1793. Puente Nuevo, som går 120 meter över ravinens botten, är den högsta av broarna.

Runt år 1485 fanns bara den del av staden som låg på den södra sidan av ravinen (la Ciudad), men efter de kristnas återerövring växte den nya delen av staden (el Mercadillo) fram på grund av att skatterna i la Ciudad var så höga att befolkningen var tvungna att tillverka nya bostäder. I den gamla delen av staden ser man exempel på såväl den moriska arkitekturen med vitkalkade hus och trånga gränder som renässansbyggnader.

Staden är starkt förknippad med tjurfäktning och på Plaza de España i Mercadillodelen ligger en av de äldsta och bäst bevarade tjurfäktningsarenorna i Spanien. Den byggdes 1784 och här levde, kämpade och dog den store matadoren Pedro Romero, som anses vara den moderna tjurfäktningens grundare. Till skillnad från sina föregångare, som slogs med tjurarna från en häst, så slogs han med dem till fots. Ronda lockar än idag till sig människor från hela världen som är intresserade av tjurfäktning. Inuti tjurfäktningsarenan finns ett museum där du kan lära dig mer om tjurfäktningens historia. Den kända konstnären Goya målade av Romero och hans kollegor här och varje år i september hålls en festival till tjurfäktarnas och Goyas ära, Feria Goyesca, då de bästa matadorerna uppträder iförda 1700-talsdräkter. Som kuriosa kan nämnas att musikvideon till Madonnas ”Take a Bow” spelades in på Rondas tjurfäktningsarena.

Andra exempel på sevärdheter du kan besöka i Ronda är palatsen Palacio de Mondragon och la Casa del Rey Moro. På Plaza Duquesa de Parcent ligger kyrkan Santa María la Mayor. Denna var en moské på 1200-talet, men har sedan byggts om till en katolsk kyrka, vilket syns bland annat på klocktornet, som är utformat som en minaret, och på att man, inne i kyrkan, fortfarandehittar arabiska inskriptioner. Fuente de los Ocho Caños på Calle Real är från 1700-talet och sedan dess har Rondas befolkning släckt törsten på den ena sidan av fontänen, där det sitter 8 st vattenutkast, medan djuren har fått dricka ur vattenkaret på fontänens andra sida.

Något som också förknippas med staden är banditer. Många rika människor kom på besök under 1800-talet, men banditerna som härjade i bergen rånade dem på smycken och andra värdesaker och ibland till och med dödade de dem. I Ronda finns det ett bandoleromuseum där man kan få lära sig mer om rånarna och hur de levde.

Författare, konstnärer och sångare har lockats och inspirerats av Rondas charm. Ernest Hemingway och Orson Welles tillbringade till exempel många somrar i Ronda och skrev då böcker om Rondas skönhet och tjurfäktningsarena. Hemingway skrev Klockan klämtar för dig, Solen har sin gång och Döden på eftermiddagen med inspiration från händelser i Ronda.