Los Reyes

I Spanien delas julklapparna ut av los Reyes Magos (de tre vise männen), natten mellan trettonafton och trettondagen.

På trettonafton kommer paraden med de tre vise männen, Melchor, Gaspar och Baltasar, som överlämnar gåvor till Jesusbarnet vid Balcón de Europa. Därefter överlämnar Nerjas borgmästare en magisk nyckel, som går till alla Nerjas hus, till los Reyes så att de ska kunna lämna barnens julklappar under natten.

Innan barnen går och lägger sig på trettonafton ställer de fram sina skor och kanske något att äta eller dricka till de tre vise männen och deras kameler. När de vaknar på morgonen är det de ställde fram uppätet och uppdrucket och i stället ligger det julklappar vid skorna! Fast bara om man har varit snäll förstås... Har man inte varit snäll får man i stället kol av Baltasar. I butikerna säljs godis som ska se ut som kol.

På trettondagen är det tradition att äta Roscón de Reyes. Inuti kakan finns det gömt en böna och en liten figur som ska föreställa en av de tre vise männen. Den som får den lilla figuren ska krönas till husets kung och den som får bönan tvingas betala kakan. Anton fick båda och kröntes till kung - några pengar för kakan har vi däremot inte sett röken av... ;)