Granada - Alhambra

  • En timmes bilresa från Nerja ligger Granada, staden som aldrig sover.

  • Här finner du Alhambra, den röda borgen, ett palatsområde som finns med på UNESCO:s Världsarvslista.

  • Gamla stan, Albaicín, med lämningar från morernas välde före 1492, står också med på listan.

  • Katedralen byggdes på order av kung Ferdinand II och drottning Isabella I och de ligger begravda i kryptan.

Granada är en universitetsstad som ligger vid bergskedjan Sierra Nevadas fot. Av de 240.000 invånarna är c:a 60.000 studenter, vilket ger en låg genomsnittsålder, något som tydligt speglas i stadens nattliv. Granada är staden som aldrig sover och möjligheterna till fest och nöje är oändliga.

Granada har en spännande historia. Under 600-talet f. Kr sökte sig nybyggare till området kring Granada. Det var främst feniciska, karthagiska och grekiska nybyggare som ville slå sig till ro i det vackra bergsområdet. Under 400-talet f. Kr bodde det mest iberer i Granada, som då gick under namnet Ilturir. Dessa bodde och brukade området ända tills romarna kom och ockuperade Ilturir år 193 f. Kr. Romarna härskade i staden i nästan 600 år, ända tills efter västromerska rikets fall 476 e. Kr. då visigoterna tog över makten. Morerna beslöt sig för att invadera staden år 711 e. Kr. och efter övertagandet döpte de staden till Elvira. Granada var länge arabernas främsta utpost i Spanien och det blev även deras sista. Kung Ferdinand II och drottning Isabella I besegrade araberna den 2 januari 1492 och fördrev dem ut ur staden. Granada var nu helt i kung Ferdinand II och drottning Isabella I:s makt.

Granada kan erbjuda ett enormt utbud av shopping, nöjen, god mat och sevärdheter. En av de främsta sevärdheterna i staden är Alhambra (den röda borgen), som byggdes mellan 1200- och 1300-talet, komplett med trädgårdar och palats. Tillsammans med den arabiska "gamla stan" i Granada (Albaicín) finns den med på UNESCO:s världsarvslista.

Palatsområdet Alhambra började byggas av morerna i mitten på 1200-talet och avslutades i slutet av 1300-talet. Inom Alhambras palatsområde finner man en mängd ihopbyggda palats som alla är uppförda av olika kalifer. Dessa stora palatsområden kallas för de Naziriska palatsen. Även utanför borgen kan du finna Alhambras forntida härskares sommarstugor. Detta område kallas för Generalife-området och fungerade faktiskt som sommarpalats för härskarna i Granada.

Kung Fernando II intog, tillsammans med sin fru drottning Isabella I Granada år 1492, de belägrade hela staden och drev ut morerna. Morernas sista härskare i Granada hette Boabdil och skapade i och med belägringen ett uttryck som lyder "morens sista suck". Han ska ha tittat sig över axeln när han drevs ut ur Alhambra och suckat djupt då han insåg att han aldrig skulle återvända till detta undersköna palats. Hans mor lär då ha utbrustit: " Gråt nu som en kvinna över det du inte kunde försvara som en man".

Efter att kung Fernando II och drottning Isabella I tog över Granada år 1492 användes Alhambra som palats och byggdes ut hela tiden. Sista utbyggnaden skedde så sent som på 1500-talet.

Den som vill besöka Alhambra gör klokast i att boka biljetter i förväg. För information och biljettbokning besök deras webbsida http://www.alhambra.org

Ett annat ställe värt ett besök är katedralen, som är världens största i ränässansstil. Det var kung Ferdinand och drottning Isabella som gav order om att den skulle byggas 1492, samma år som katolikerna besegrade och drev ut morerna ur staden. I kryptan ligger kvarlevorna av dessa två, två av Spaniens mest älskade monarker, som gavs titeln "det katolska kungaparet" av påven Alexander VI. Du kan också beundra en imponerande konstsamling, det vackra förgyllda altaret, skulpturer, gobelänger samt Ferdinands svärd och Isabellas krona och spria när du befinner dig i katedralen, som också är känd som Santa María de la Encarnación-katedralen .