Gibraltar

  • Passa på att besöka Storbritannien när du ändå är i Spanien!

  • Klappa aporna och njut av vackra vyer och brittiska pubar i Gibraltar.

  • På 2 timmar tar du dig med bil till La Línea, där du parkerar och promenerar över gränsen.

  • Glöm inte passet!!!

Gibraltar består av en kalkstensklippa som bildar en liten halvö mellan den spanska staden La Línea och industristaden Algeciras. Gibraltar är endast 6 km långt och 2 km brett och har en höjd på 450 m. Varje år besöks Gibraltar av miljoner människor och turismen är idag den största inkomstkällan.

Militäriska strider har alltid pågått vid Gibraltar på grund av det strategiska läget precis vid inloppet till Medelhavet och bara några km från Afrikas kust.

År 711 landsteg Tangers guvernör tillsammans med en stor morisk armé i Gibraltar och började erövra södra Spanien. I ungefär 600 år var Gibraltar en del av det moriska kungadömet. Klippan kallades då Jebel-al-Tariq (Tariqs klippa). Under detta styre planterades de berömda aporna in. Det finns två kolonier av svanslösa halvapor och dessa apor kan man, förutom i Gibraltar, bara hitta vilda i Marocko och Algeriet. Aporna får röra sig fritt på berget och blir väl omhändertagna. De är väldigt tama och är vana vid alla turister som kommer hit. Men man får se till att hålla borta mat annars är de snabbt framme och tar den. Man ska inte heller provocera aporna eftersom de då kan bitas. Legenden säger att Gibraltar alltid kommer att tillhöra Storbritannien så länge aporna är här, och i och med detta tas de väl omhand.

Mellan åren 1309 och 1462 försökte de spanska kristna flera gånger att överta klippan och lyckades tillslut överta Gibraltar igen. Men år 1704 intog en Engelsk-Holländsk arme Gibraltar och efter många lönlösa försök och den stora belägringen 1779 gav tillslut spanjorerna upp. År 1779 grävdes ungefär 48 km tunnlar i berget. Här fick de brittiska soldaterna ett stort övertag i och med att de kunde få upp sina vapen på väldigt hög höjd och detta betraktades som en beundransvärd ingenjörsbedrift. När man kommer dit kan man få se vaxdockor som visar hur britterna grävde i klippan. Många av tunnlarna är stängda för allmänheten.

Under andra världskriget var Gibraltar en viktig bas för Churchill och brittiska soldater höll till i alla de tunnlar som finns på Gibraltar. Idag är alltså Gibraltar en brittisk koloni och alla soldater har lämnat stället. I Gibraltar följer allting engelsk sed. Både bussar, poliser, valuta och öppettider. Hela gågatan, Main Street, är kantad av brittiska butiker, banker och pubar och på flera ställen hittar du de typiskt brittiska röda postlådorna och telefonkioskerna. Men Gibraltar är än idag en het politisk fråga och den spanska regeringen vill fortfarande ha tillbaka området.

Det enklaste sättet att se Gibraltar är med taxi. Taxibilar väntar direkt innanför gränsen. Alla taxichaufförer är utbildade guider och det finns olika turer att välja mellan. Sommaren 2016 var vi ett sällskap på 8 passagerare som togs på en c:a 2 timmar lång guidad tur med inträde till alla sevärdheter för totalt £ 92.

En av fördelarna med att åka taxi är att taxichaufförerna har bra koll på aporna - de vet vilka man kan klappa och aporna vet att de brukar ha med sig godsaker till dem, vilket gör att aporna gärna kommer fram till chaufförerna, så du har goda chanser att komma riktigt nära aporna om du kommer tillsammans med någon av dem. Har du tur får du mata dem, klappa dem eller ha dem på axeln. Det är dock väldigt viktigt att inte själv ge sig på att försöka avgöra vilka apor du kan klappa. Blir du närgången mot fel apa kan den bli aggressiv.

Vill du inte åka taxi kan du ta dig fram till fots eller med linbana. Från Almeda Gardens på Main Street kan man ta sig med linbanan upp till Upper Rock Nature Reserve. Där finns ungefär 600 olika sorters växtarter och några av dem är helt unika för Gibraltar. Man kan även ta sig dit med bil om man vill, men det är enklare att parkera bilen i staden Linea, som ligger precis vid gränsen, och istället promenera över gränsen. Det blir billigare att parkera i La Linea och det är svårare att hitta parkeringsplats i Gibraltar.

Förutom Belägringens Tunnlar finns det en mängd andra sevärdheter, t.ex. S:t Michaels grotta. Under stenåldern var grottan bebodd. Förr trodde man att katedralkammaren, alltså den största grottan, var bottenlös. Det skulle varit en underjordisk tunnel som gick mellan Gibraltar och Afrika. Under andra världskriget skulle grottan ha använts som militärsjukhus men den användes aldrig. Man upptäckte fler grottor när man klippan sprängdes. På de guidade turerna går man förbi kalkstensformationer och går 63 m under ingången. Den stora salen används idag ibland som en uppskattad konsertsal.

Ett annat stopp man brukar göra med taxibilarna är vid Herkules Pelare. Enligt gamla myter trodde romarna att Gibraltar var en av Herkules två pelare. Den andra pelaren, Jebel Musa, ser man på andra sidan sundet. Dessa pelare utmärkte den kända världen. Bortom dessa låg det okända, och dit vågade ingen bege sig.