Frigiliana

  • Bara 6 km från Nerja ligger den vita byn Frigiliana, som vid flera tillfällen utsetts till Andalusiens vackraste by.

  • Du kan enkelt ta dig dit med bil, buss eller taxi.

  • Vill du ha en större utmaning kan du vandra dit längs Río Higuerón.

Frigiliana är en pittoresk liten vit by, som vid flera tillfällen vunnit priser för sin skönhet. Den har utsetts både till Andalusiens och Spaniens vackraste by.

Här strosar man omkring på kullerstensgränder bland vitkalkade hus, som bildar en vacker kontrast mot den blå himlen och pelargoner och bougainvilleor i klara färger.

Byn är full av historia, och har varit bebott av både romare, fenicier och araber. Invånarna är mycket stolta över sin by och underhåller de vita husen väl. I de mysiga gränderna finns familjeägda butiker med hantverk, och Bodegor där du kan smaka på det söta Frigilianavinet gjort på fikon. Det finns inte mycket kvar av den gamla moriska borgen uppe på toppen, men utsikten därifrån är storslagen. Något annat som kan vara intressant att titta på är 12 keramikplattor i den gamla delen av staden, som berättar om de moriska upproren och de sista striderna som utkämpades i området. Andra intressanta platser är den gamla fontänen, San Antonio-kyrkan och kapellet.

Byn ligger 300 meter över havet, vilket ger en fantastisk utsikt över havet, Nerja och andra byar i närheten. En klar vinterdag kan man till och med se bergen i Nordafrika.

Man tar sig snabbt dit med bil. Vill man inte köra själv tar bussen bara c:a 15 minuter från busstationen i Nerja och kostar runt € 1. Vill man hellre åka taxi kostar det € 10-15 beroende på vilken tid på dygnet man åker.

Ett annat sätt att ta sig dit är att vandra i ravinen längs floden Higuerón. Det är en 7 km lång vandring som tar c:a 2 timmar.