Caminito del Rey

  • På en och en halv timme tar du dig till starten på Caminito del Rey.

  • Vandringen är en hisnande upplevelse!

  • Boka plats i god tid på deras webbsida www.caminitodelrey.info.en

"Caminito del Rey" (Kungens lilla stig) i Ardales, var tidigare känd som världens farligaste vandringsled. Den byggdes 1901-1905 för att arbetarna på vattenkraftverket skulle kunna ta sig fram och för att underlätta transporten av materiel. Stigen byggdes från början av cement som stack ut från berget och utan säkerhetsräcken. Det fanns handtag i bergväggen och en säkerhetsvajer som gick längs leden. Under lång tid var det bara vana klättrare som fick lov att ta sig fram där, men efter ett flertal dödsolyckor som inträffade där stängde man stigen i över ett decennium. Man bestämde sig sedan för att restaurera den och 2014-2015 byggde man spångar av trä, som är 1 m breda och följer den ursprungliga stigen c:a 100 meter ovanför ravinen. Vandringen är idag öppen för allmänheten, men barn under 8 år är inte välkomna. Man måste boka tid långt i förväg för att få gå vandringsleden och man skickas ut i grupper med stränga restriktioner.

Att stigen kallas för "Kungens lilla stig" beror på att Kung Alfonso XIII vandrade längs den när han skulle inviga dammen Conde del Guadalhorce 1921. Han satt i "Sillón del Rey" (Kungens fåtölj), nära Restaurang El Kiosko och starten på vandringsleden när han signerade pappret som innebar att arbetet var slutfört.

Man får bara gå i en riktning, och då startar man vid El Kiosko. Den första delen av vandringen är gratis och öppen för alla, men i samband med att man kommer in på den delen av stigen som går på spångar högt uppe längs bergväggen måste man visa inträdesbiljett och pass (man får inte gå om man inte har fyllt 8 år) och så måste man ha hjälm. Den hjälper föga om man trillar ner, men kan skydda mot fallande stenar...

Vandringen är c:a 7,7 km lång och 4,8 km av den sträckan är innanför avspärrningarna. När man har tagit sig hela vägen - längs skogsstigar, spångar 100 meter upp i luften och slutligen en hängbro över ravinen - kommer man fram till en station där man lämnar tillbaka hjälmen. Vid slutstationen finns det en kiosk om man behöver fylla på med vätska. Därifrån går också buss tillbaka till startpunkten, så att man kommer tillbaka till bilen på ett smidigt sätt. Bussbiljetten kan lösas tillsammans med inträdesavgiften.

Det är en riktigt häftig upplevelse!!!